Razgovor sa Svetlanom Drinjaković

producentkinjom, filmskom i televizijskom rediteljkom, i direktorkom Smart media produkcije

1. Ove godine se održava deveti po redu festival „Dani Danila Lazovića“. Prošle godine ste bili članica stručnog žirija. Kakvi su vaši utisci o Priboju i festivalu?

Prošle godine sam prvi put bila u Priboju i na festivalu. Pre svega moram da kažem da je Priboj divan grad. Šarmantan, topao i gostoprimljiv. Naravno, to sve ne bi bilo moguće bez ljudi iz Priboja, koji čine sve da se osećate kao kod kuće. Što se festivala tiče, on je značajan iz mnogo razloga, ali bih ja posebno izdvojila dva. Prvi je što čuva uspomenu na ime velikog glumca Danila Lazovića, a drugi što daje mladim glumcima šansu da se upoznaju i nadmeću u govorenju poezije.


2. Dugo godina je televizijska umetnost vaša pasija. Pored toga što ste rediteljka po vokaciji, uz vaše ime kao producentkinje, vežu se i nezaboravne serije i projekti koje su svi voleli i vole još uvek. Koji savet biste dali budućim glumcima? Šta je najvažnije znati pre nego što dođu u studio, odnosno na kasting?

Na ovo pitanje nema univerzalnog odgovora, bez obzira na to koliko se čovek bavi televizijom ili umetnošću uopšte. Ipak, posle toliko kastinga i televizijskih projekata, mogu da dam savet. Verujem da svako treba da bude svoj i da zadrži posebnost svog izraza, ali isto tako i da bude ozbiljan, odgovoran i spreman da uči i napreduje. To se nekako vidi od kastinga, od samog početka.


3. Poezija je od osnivanja festivala „Dani Danila Lazovića“ primarna oblast kojom se festival bavi i koju popularizuje. Koliko je po vašem mišljenju važno negovati poeziju i šta ona predstavlja za kulturu jednog naroda?

Negovanje svake umetnosti je važno. Možda je neka umetnost popularnija od druge, ali to je ne čini manje umetnošću ni u kom smislu. Tako je i sa poezijom. Nažalost, činjenica je da sve manje govori, čita i piše poeziju, manje je u javnom prostoru i sami nastavite niz…Ali, manifestacije poput festivala „Dani Danila Lazovića“ jesu dobar put da se govori o poeziji, da joj se da na značaju i da bar dok traje festival zauzme ono mesto koje joj nesumnjivo pripada.
Ja se iskreno nadam da ćemo u godinama koje dolaze, moći da kažemo da smo kao društvo uspeli bar da približimo poeziju mestu koje joj u kulturi svakog naroda, pa tako i našeg, pripada. Imamo i uvek smo imali pesnike na koje možemo da budemo ponosni, a na nama je da se potrudimo da sačuvamo i poeziju i kulturu, jer tako čuvamo sebe.


4. „Vratiće se rode“, „Ja imam talenat“, „Potera“, „Piramida“…Serije iz vaše produkcijske kuće „Istine i laži“, „Igra sudbine“, „Tate“, „Kolo sreće“…Uskoro i nova „Od jutra do sutra“…U čemu je magija vašeg uspeha ili svaki dramski umetnik mora da pronađe svoj recept za nju?

Recept kao uputstvo ne postoji. Individualan je, kao što je i svaki umetnik na ovom svetu priča za sebe. Ipak, ono što ja zasigurno mogu reći, a možda nekom može pomoći, je da me je kroz celu karijeru uvek vodila želja da ne stajem. Puno učim, primam konstruktivne kritike, neprestano istražujem, radim i verujem svom instinktu.


5. Smart produkcija i festival „Dani Danila Lazovića“ su ove godine napravili saradnju. Dodelićete specijalnu nagradu za studenta ili studentkinju glume, koji će dobiti ulogu u nekom od vaših projekata, što je velika šansa. S tim u vezi, koliko je zapravo važno dati šansu mladima i da li kao društvo u celini, ponekad zaziremo od toga?

Veliko mi je zadovoljstvo što je ova saradnja ostvarena i ja lično, ali i moji saradnici u produkciji se raduju što ćemo u nekom od projekata moći da sarađujemo sa takmičarom ili takmičarkom sa vašeg festivala.
Što se tiče zaziranja od tog da se mladima da šansa, mislim da smo zadnjih godina napravili pomake u tom smislu, kao društvo. Ja sam, lično, uvek davala šansu mladim glumcima, posebno kroz velike serije koje ste pomenuli u pitanju. Uostalom, verujem u to da ako ne damo šansu mladima, uskratili smo sebe za budućnost. Niko se nije rodio naučen i sa iskustvom. Kao što je neko nekada pomogao nama, mi danas moramo da pomognemo drugima.


6. U našoj zemlji se dosta snima poslednjih godina i čini se da je ukupna srpska televizijska i filmska produkcija stala na noge. Naše serije, filmovi i ostali sadržaji gledaju se i u regionu. Imamo li potencijal da odemo i korak dalje, u ostatak Evrope ili svet?

Naša ostvarenja su odavno spremna za Evropu i svet i mnogo puta su za to dobila priznanje. I da, tačno je da se dosta snima i to je dobro. Mnogo projekata, produkcija, različitih ideja čini konkurenciju zdravom, a to je osnov za kvalitet. Baš zato, mislim da smo spremni i da treba još marljivije da radimo, jer imamo i dovoljno kreativnosti i znanja da pod istim uslovima možemo da se takmičimo sa bilo kim.

 

7. Koja je vaša poruka za sve studente koji će se ove godine predstaviti na festivalu? Šta ste najviše vrednovali prošle godine kao članica stručnog žirija, a šta ćete ove, kada budete birali prvog dobitnika specijalne nagrade Smart produkcije?

Poruka za studente je da uživaju u svakom trenutku i da se ne plaše. Odgovornost je dobra i delotvorna sve dok ne pređe u strah. Zato svim studentima želim da kažem da budu svoji, sigurni u sebe i na visini zadatka, ali nikako uplašeni takmičarske večeri i žirija. Na festivalu „Dani Danila Lazovića“ su svi prijatelji, prijatelji koji vole umetnost. To je ono najlepše.
Moje ocene, koje su bile javne, jasno su rekle šta sam vrednovala prošle godine. Ove godine, kada budem donosila odluku o prvom dobitniku Specijalne nagrade Smart produkcije, moji kriterijumi biće jednako ozbiljni, ali će uzimati više segmenata u obzir.

 

Razgovarao: Dušan Janković

 

 

 

 

 

 

 

 

JoomShaper