Festival "Dani Danila Lazovića"

21-24.09.2022. godine

Dom kulture "Pivo Karamatijević" Priboj i
Zavičajni muzej Priboj

Pozdravna reč direktora festivala “Dani Danila Lazovića”

Poštovani sugrađani, gosti, umetnici i prijatelji,

Dobro došli na deveti festival „Dani Danila Lazovića“ koji se ove godine održava u Priboju od 21 do 24.septembra, u organizaciji Doma kulture „Pivo Karamatijević“ i Zavičajnog muzeja u Priboju, uz podršku opštine Priboj.

Ovogodišnji festival nosi slogan: „Poezija je muzika duše“.

Posle mnogo predstava, radionica, multimedijalnih programa i različitih umetničkih formi u kojima smo imali prilike da uživamo na dosadašnjim festivalima, ove godine rešili smo da posebnu pažnju posvetimo muzičkom stvaralaštvu i njegovoj nezaobilaznoj prisutnosti, povezanosti i važnosti koje ima u umetnosti uopšte, a posebno u poeziji.

Čini se da će ovakav multidisciplinarni pristup dati sveobuhvatan odgovor na suštinu bavljenja umetnošću i još jednom potvrditi svrhu njenog postojanja: umetnost je tu da spaja, oplemenjuje i prosvećuje. Baš zato, ponosni smo što ćemo iskusnoj pribojskoj publici predstaviti složen i verujemo, nadahnjujući program, ovogodišnjeg festivala.

U centru naše pažnje svakako ostaje čuvanje uspomene na lik i delo Danila Lazovića, kao i takmičenje studenata u govorenju poezije, a od programa posebno izdvajamo koncert klasične muzike, predstave koje koreliraju i istražuju povezanost dramske i muzičke umetnosti, manje forme performansa koje spajaju pisanu reč, glumu i muziku, ali i program „Danilu u čast“, koji se nakon nekoliko godina vraća u naš program.

Pozivam vas da dođete u Priboj, vidite sve njegove lepote, upoznate tople i srdačne ljude i naravno uživate u muzici i poeziji.

Milorad Damjanović
Direktor festivala "Dani Danila Lazovića"

 

JoomShaper