Koncert Zemunskog kamernog orkesta sa domaćinom, glumcem Zoranom Pajićem u Domu kulture "Pivo Karamatijević"

Zemunski kamerni orkestar i glumac Zoran Pajić provešće vas kroz uzbudljive kompozicije, priču o povezanosti poezije i muzike, ali i kroz malu istoriju muzičke umetnosti u Priboju.

Zemunski kamerni orkestar osnovan je novembra 2004. god. oslanjajući se na tradiciju Zemunskog gudačkog kvarteta koji je trideset godina nosio kao zaštitni znak ime “Zemunski” i pronosio ime Zemuna na preko 800 koncerata. Zemunski kamerni orkestar nastavio je da predstavlja muzičke bisere a i da odgaja i razvija muzičku publiku. Sa preko sto koncerata održanih u Zemunu, Beogradu, širom Srbije i inostranstvu, prepoznatljivi su zbog svojih tradicionalnih (šesnaest) Novogodišnjih koncerata u sali Doma vazduhoplovstva u Zemunu kao i promenadnih koncerata na otvorenom, uglavnom na zemunskom keju a nastupali su u svim prestižnim salama u Beogradu kao i u mnogim mestima u Srbiji i van nje. Ono što takođe karakteriše ovaj ansambl jeste i to da na svakom koncertu imaju bar jedno delo domaćih autora koja izvode sa velikim zadovoljvstvom i zalagenjem. U ansamblu su profesionalni muzičari, aktivni na domaćoj muzičkoj sceni kao solisti, članovi orkestara ili profesori u muzičkim školama, koji imaju želju da odvoje deo svog slobodnog vremena i posvete ga možda najtežem ali i najlepšem polju muzike, kamernoj muzici. Kontinuirano deluju već osamnaest godina sa željom da sa svojim stalnim dirigentom Đorđem Stankovićem, donesu pravu radost muziciranja što širem broju slušalaca.

 

Đorđe Stanković

Dirigent Zemunskog kamernog orkestra

Diplomirao i magistrirao dirigovanje na FMU u Beogradu u klasi Darinke Matić Marović. Usavršavao se kod maestra Angela Šureva i Mladena Jagušta. Godine 2002. učestvovao je na Šestom svetskom simpozijumu o horskoj muzici u Mineapolisu a 2003. bio stipendista UNESK-oa na master klasu za baroknu muziku u Francuskoj. Iste godine izabran je za asistenta dirigenta Denisa Kinija na mastar klasu u Njujorku. Godine 2005. učestvovao je na Sedmom svetskom simpozijumu o horskoj muzici u Kjotu (Japan),

Dirigovao je domaćim ansamblima (Beogradska filharmonija, Umetnički ansambl vojske "Stanislav Binički”, Mešoviti hor RTS-a, ansambl Pozorišta na Terazijama, akademski hor Španac, hor “Braća Baruh”), kao i Državnim akademskim Simfonijskim orkestrom Uljanova (Rusija) i Festivalskim orkestrom u Njujorku. Od 2003. godine angažovan je u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu, trenutno je šef hora beogradske Opere gde diriguje i opere sa redovnog repertoara kao i dirigent u kamernoj operi Madlenijanum. Od osnivanja stalni je dirigent Zemunskog kamernog orkestra.


Zoran Pajić

Zoran Pajić je završio Akademiju umetnosti u klasi profesora Predraga Ejdusa.
Predstave (izbor): „Viktor, ili deca na vlasti“, Narodno pozorište; „Crvena, samoubistvo nacije“, Bitef teatar; „Sumnjivo lice“, Reflektor teatar; „Strah od leptira“, Teatar Vuk; „Femkanje“, Teatar Vuk.
Serije: „Jesen stiže dunjo moja“, „U sosu“, „Bela lađa“, „Ruža vjetrova“, „Istine i laži“, „Jugoslovenka“, „Kolo sreće“, „The Outpost“ itd.
Filmovi: „Koriolanus“, „In secret“, „Uprkos snegu“, „Podivljali“, „Bledi mesec“, „Here be Dragons“ itd.
Dobitnik je nagrade za najbolju sporednu ulogu za lik Lilith u predstavi „Crvena, samoubistvo nacije“ i zajedno sa Janom Ilić dobitnik je Zlatne antene za najbolji glumački par u seriji „Istine i laži“.

 


Katarina Tešenji Kovačevski

Koncertmajstor Zemunskog kamernog orkestra

Rođena u Beogradu , osnovno muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi "Mokranjac" u Beogradu, u klasi profesora Đule Tešenjija. Akademiju umetnosti i magistraturu završila je u Novom Sadu u klasi profesora Uroša Pešića. Bila je na specijalizaciji u Oksfordu, kod profesorke Kato Havaš i u Budimpešti na Akademiji "Franc List" (1998-2000) kod profesora Nataše Šoš i Petera Komloša. Usavršavala se i na majstorskim kursevima kod Tibora Varge, Eduarda Grača i Minča Minčeva. Dobitnica je mnogih diploma i nagrada na festivalima i takmičenjima učenika i studenata. Prvi solistički koncert održala je sa 14 godina i od tada koncertira po zemlji i inostranstvu. Nastupala je u triu sa klaviristkinjom Biljanom Gorunović i grčkim violončelistom Angelosom Laikikisom, i kao duo sa Draganom Petković i Draganom Raić u Skupstini grada Beograda, Nišu, Novom Sadu,Banjoj Luci, Pančevu Budimpešti... Snimala je za Radio Beograd i Radio Novi Sad. Nastupala je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTS(sa dirigentima Živojinom Zdravkovićem, Stankom Jovanovićem, Milenom Injac, Bojanom Sudjićem), orkestrom Vojske Jugoslavije "Stanislav Binički (dirigent Pavle Medaković) , Zemunskim kamernim orkestrom (dirigent Đorđe Stanković) Niškim simfonijskim orkestrom (dirigenti Dejan Savić, Oliver Balaburski) Niškim kamernim orkestrom(dirigent Milena Injac),Simfonijskim orkestrom u Plevenu i Burgasu ( Bugarska, dirigent Yordan Dafov) kao i u Austriji i Švedskoj (dirigent Milena Injac). Tri godine je bila koncertmajstor Filharmonije mladih "Borislav Pašćan“, a kao predstavnik Muzičke omladine Jugoslavije učestvovala je u radu Mediteranskog orkestra (Francuska 1991-93) i po pozivu bila član Filharmonije nacija (dirigent Justus Franc,1995-97). Po završetku studija, postala je član Simfonijskog orkestra RTS, gde se i sada nalazi na mestu zamenika koncertmajstora. Od osnivanja (2004 god.) koncertmajstor je Zemunskog kamernog orkestra a od sezone 2021-2022 angažovana je kao koncertmajstor u Pozorištu na Terazijama (Beograd) a od 2022.god angažovana je kao koncertmajstor Simfonijskog orkestra Crne Gore (Podgorica). Član je UMUS-a.

 

JoomShaper