Овогодишњи фестивал

Добродошли на пети, јубиларни фестивал, “Дани Данила Лазовића”!

Ова, пета година, веома је значајна за нас. Током четири године смо се развијали, учили и покушавали да публици и гостима фестивала обезбедимо добре и креативне програме. Као и увек у фокусу нашег фестивала јесте чување успомене на лик и дело Данила Лазовића, али и надметање студената глуме у говорењу поезије.

Свих ових година фестивал се трудио да заокружи неформални едукативни процес, као и да упозна публику и госте града Прибоја са богатом историјом нашег краја.

Велика имена српског и регионалног глумишта била су наши гости, док су бројни студенти који су били наши такмичари низали успехе на телевизији, филму, позоришту...

Ове године, публика ће бити у прилици да првог дана види изложбу под називом “Првих пет година” у Завичајном музеју и кабаре “Да, то су били дани” Бориса Пинговића и Небојше Дугалића у Дому културе “Пиво Караматијевић”.

Другог, трећег и четвртог дана наши такмичари и заинтересована стручна јавност моћи ће да учествују у часовима дикције које ће држати наши чланови стручног жирија, професори Кнежовић, Дракић и Виденовић.

Представа “Моје дете” у режији Ане Ђорђевић, а по тексту Стојана Срдића, Београдског драмског позоришта представиће се прибојској публици. Ова представа била је селектована на овогодишње Стеријино позорје и освојила је бројне награде у земљи и иностранству.

Као и прошле године, мислили смо на наше најмлађе суграђане. Представа “Сиромашни Ромео” Мале позоришне радионице, редитеља Ибрахима Хасанагића, на програму је трећег дана. Овог дана припремили смо програм “Упознај прибојске песнике” у којем ћемо представити богату традицију писања поезије у Прибоју, разговарати са песницима нашег града и читати поезију.

Централни догађај трећег дана свакако је програм “Данилу у част” у коме ове године учествују пријатељи и колеге Данила Лазовића, легенде нашег глумишта: Ирфан Менсур, Тања Бошковић, Снежана Савић, Раде Марјановић, Милица Милша и домаћин фестивала Михаило Лаптошевић.

Четврти, последњи дан фестивала резервисан је за Такмичарско вече, догађај на којем ће се публици представити студенти глуме из региона и наше земље, стручни жири, гост глумац, победник “Интернет конкурса у говорењу поезије”, али и музички гост Ана Софреновић и прошлогодишњи победник, односно победница Дуња Стојановић. Домаћин фестивала, Михаило Лаптошевић водиће нас кроз овај програм, уз незаобилазни стручни жири кога чине: професор и председник жирија др. Радован Кнежевић (ФДУ Београд), професорка Дубравка Дракић (ФДУ Цетиње) , професорка Андријана Виденовић (Академија уметности Приштина), редитељка Наташа Поплавска из Македоније и Мима Караџић, који је ове године гост глумац и члан жирија.

 

JoomShaper