Проф.др. Срђан. Ј. Карановић

Професор на Факултету драмских уметности у Београду

Биографија:

Проф.др. Срђан Ј. Карановић рођен је 9.11.1977. године у Београду. Завршио је Пету београдску гимназију. Студирао је глуму и дипломирао 2002. године са просечном оценом 9,15 у класи ред. проф. др Владимира Јевтовића чији је сарадник у настави на предмету Глума на Факултету драмских уметности у Београду био од 2003. до 2013. године , прво у звању асистента-приправника, асистента а затим и доцента. У фебруару 2017. године изабран је у звање ванредног професора.

Докторске-уметничке студије на ФДУ завршио је у марту 2015. године одбранивши пројекат „Не оклевај! Импровизуј!“ који је доживео већ 50 извођења на фестивалима у земљи и региону и део је редовног репертоара УК Вук Караџић.

Добитник је награде „Др Бранивој Ђорђевић“, која се додељује најбољем студенту дикције (2002) и стипендије Владе Републике Србије за 1000 најбољих студената у земљи (2001. године).

Добитник је Сребрне медаље Универзитета уметности за успешан и предан уметнички и стручни рад на ФДУ (2010. године), „Златне значке“ Културно-просветне заједнице Србије (2017.) као и две награде за докторски уметнички пројекат „Не оклевај! Импровизуј!“ – „Специјалног признања за унапређење педагошких метода у уметничком образовању и развоју у области глуме“ на фестивалу ФИСТ 2014. године и „Специјалне награде за педагошки рад“ на Међународном позоришном студентском фестивалу Кестенбург ( Бања Лука 2017.).

Као представник Факултета драмских уметности учествовао је на више фестивала позоришних академија у земљи и иностранству и био у прилици да у својству глумачког педагога ради на припреми сцена из комада Шекспира, Голдонија и Јонеска са студентима из Италије, Словеније, Хрватске, Шпаније, Македоније, Румуније и Грчке. Остварио је двадесет једну улогу у позоришту (ЈДП, Народно позориште, Позоришту Славија, Позоришту Дадов, УК Вук Караџић...), петнаест у домаћим и страним ТВ серијама, четири на филму, осамнаест синхронизација цртаних филмова и десет улога у радио-драмама.

Од 2001. до 2011. године, као један од оснивача, радио је у Студију глуме „Четврти зид“ при Дому културе Студентски град и као коаутор учествовао у припреми и реализацији 9 представа и 11 јавних часова.

Од септембра 2017. предаје полазницима „Школе глуме и говора“ у Позоришту Дадов.

Био је ангажован као спикер на Трећем програму Радио Београда (2002-2004) и као водитељ једанаест телевизијских пројеката на БК Телекому, РТС-у, ТВ ФОКС-у и ТВ Прва (2001-2018).

 

JoomShaper