Kire Acevski

Član žirija Internet konkursa

Кире Ацевски е роден 27.10.2000 во Велес. Основно и средно образование завршува во родниот град. Во 2019/2020 година се запишува на Факултет во драмски уметности – Скопје. Студент е во класата на проф. M-р Мими Таневска-Србиновска и асистент M-р Ангелчо Илиевски. Со глума започнува да се занимава од 11 години на аматерско ниво. Има учествувано во претставите „Лисистрата“, „Сомнително лице“ и „Орестија“ на Театар „Џинот“ – Велес. Има учествувано во неколку филмски и телевизиски проекти.

Некои од улогите: Чубуков во „Просидба“, Ричард Трети во „Shakesperience“, М во „Пиеса 27 на ливерпулски начин“, Стражарот во „Нов светски поредок/Планински јазик“, Џими во „Време на забава“, повеќе улоги во мјузиклот „Quo Vadis? 2.0“ и други.

Награда за најдобра машка улога на Фестивалот на Поетски Театар „Борба и обич“ – Русе, Бугарија, 2018 година.

Гран при за најдобра претстава на УРБАН фест – Ниш, Србија, 2022 година.

 

JoomShaper