Festival "Dani Danila Lazovića"

20-23.09.2023. godine

Dom kulture "Pivo Karamatijević" Priboj i
Zavičajni muzej Priboj

Pozdravna reč Milorada Damjanovića, direktora festivala „Dani Danila Lazovića“

Poštovani sugrađani, umetnici, gosti i prijatelji festivala,

2023.godina je u istoriji našeg festivala posebna godina! Pre tačno jedne decenije, rešili smo da, kao grupa entuzijasta, napravimo festival „Dani Danila Lazovića“.

Pred nama su bili mnogi izazovi. Međutim, uz podršku građana i građanki Priboja, opštine Priboj, umetnika, profesora, visokoškolskih ustanova, radnika u kulturi grada Priboja, kreativnog tima, porodice Lazović, istaknutih pojedinaca, ministarstva kulture, preduzetnika itd. uspeli smo da se pozicioniramo na kulturnoj mapi naše zemlje i regiona kao značajan i nezaobilazan festival. Festival koji slavi ime barda našeg glumišta Danila Lazovića i time pokazuje da ne zaboravlja svoje velikane; festival koji pruža studentima glume priliku da se nadmeću u govorenju poezije i osvoje, u većini slučajeva, svoju prvu važnu nagradu; festival koji neguje kulturu lepo kazane reči i na delu pokazuje koliko je važna decentralizacija u kulturi.

Zbog svega navedenog, više sam nego srećan, što mogu da vam poželim dobrodošlicu na naš jubilarni, deseti festival, koji se ove godine održava pod sloganom „Naših deset godina“

Ove godine će se po prvi put, pored festivalskog dela programa, održati i predfestivalski, što znači da će naši sugrađani i gosti šest dana uživati u predstavama, posebnim programima, muzici i umetnosti.

U želji da slavimo još puno jubileja, ali pre svega kulturu, poeziju i razumevanje, pozivam vas da na predstojećim desetim „Danima Danila Lazovića“ uživate i posetite naš lep grad Priboj!

Milorad Damjanović

direktor festivala

 

JoomShaper