Osnivači festivala

Osnivači festivala "Dani Danila Lazovića" su Dom kulture "Pivo Karamatijević" i Zavičajni muzej.
Kulturna aktivnost, negovanje sećanja na velikane umetnosti i obrazovanje građanstva i publike, uopšte, osnovni su postulati svake kulturne institucije.
Organizujući festival "Dani Danila Lazovića", cilj je, kako prošle tako i ove godine, da se očuva sećanje na doajena srpskog glumišta Danila Lazovića, afirmiše govorenje poezije među studentima glume Akademija umetnosti, ali i da se građanima Priboja i regiona predstave novi kulturni sadržaji.
Duboko verujemo da će ovaj festival trajati dugo i zahvaljujemo se svima koji su svojim radom i znanjem podržali našu manifestaciju, a posebno porodici Lazović, Predsedniku opštine Lazaru Rvoviću, drirektoru festivala Miloradu Damjanoviću, kao i svim umetnicima i Akademija koji učestvuju.
Želimo vam dobrodošlicu u Priboj i pozivamo vas na druge po redu "Dane Danila Lazovića".

O Domu kulture "Pivo Karamatijević"

Priboj je između dva svetska rata imao vrlo razvijen kulturno-zabavni život. Aktivno je radila dramska sekcija, dva umetnička društva "Prosveta" i "Gajret", Tamuraški orkestar kao i Gradska čitaonica. Zgrada za kulturu nije postojala pa su se sve predstave održavale u Hotelu Stevovića, a tridesetih godina prošlog veka u sali Sokolskog doma.
Izgradnja sadašnje zgrade Doma kulture „Pivo Karamatijević“ završena je 1959. godine, gde se sada održavaju razne kulturne manifestacije u Priboju.
Pri Domu kulture aktivno radi amatersko pozorište za decu "Mala pozorišna radionica" čije su predstave osvajale najveća republička i međunarodna priznanja. Svake godine u aprilu u Priboju se održava Međurepublička smotra festival dečjeg dramskog stvaralaštva,
Dom kulture je organizator dve pesničkie manifestacije međunarodnog karaktera "Limskih večeri poezije" za učenike srednjih škola i "Limskih večeri dečje poezije" za učenike osnovnih škola.
Dom kulture je organizator pozorišnih predstava, likovnih izložbi, promocija knjiga, koncerata i bavi se izdavačkom delatnošću. Pri Domu kulture radi i Gradski bioskop.
Dirktor Doma kulture “Pivo Karamatijević” je Svetlan Milinković.


O Zavičajnom muzeju

Odlukom SO-e Priboj 1990. godine osnovan je Zavičajnim muzej, čija je osnovna delatnost izučavanje, čuvanje, sakupljanje i prezentacija umetničko-istorijskih dela i kulturne baštine opštine Priboj.
Zavičajni muzej ima arheološko, etnografsko, umetničko i istorijsko odeljenje, konzervatorsku radionicu i biblioteku stručne literature. Pri umetničkom odeljenju je galerija "Nadežda Nada Vitorović", a pri etnografskom je legat prof. dr Vujice Jevđevića koji je muzeju poklonio kuću na Zelencu čija je gradnja započela 1872. a završena 1876. godine.
Zavičajni muzej raspolaže poslovnim prostorom od 800 i dvorišnim prostorom od 1.200m². Zavičajni muzej je u starom delu grada u kući Stevovića, ugledne trgovačke porodice iz Priboja.
Direktorka Zavičajnog muzeja u Priboju je Dušica Raković.

 

JoomShaper