Prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, Dušanka Stojanović Glid izvešće monodramu "Kabul"


Monodrama „Kabul“ delo je svetski poznatog autora Tonija Kušnera, dok režiju potpisuje reditelj Željko Đukić. Monodramu izvodi prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, naša proslavljena glumica Dubravka Stojanović Glid.

Monodrama „Kabul“ delo je svetski poznatog autora Tonija Kušnera, dok režiju potpisuje reditelj Željko Đukić. Monodramu izvodi prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, naša proslavljena glumica Dubravka Stojanović Glid. Za ovu predstavu Dušanka Stojanović Glid dobila je prestižnu nagradu “Miloš Žutić” za 2010. godinu. Monodramu je izvodila u zemljama regiona, Evrope i u Americi.“Što je toliko magično u predstavi “Kabul”? Mogli bismo reći da ono što nas najviše potresa jest marginalnost iskaza: samozatajna i neugledna žena, daleko od javne buke i značaja, nošena nekim prigušenim, tek njoj samoj razumljivim žarom, govori o Srednjem istoku, njegovim pričama i tragedijama, ali i o sebi, vlastitim bolovima, fantazijama, obitelji, historiji i sudbini… Taj ton bolećive seoske učiteljice, silno koncentrirane na predmet svoga interesa, ispod čega se krije duboka patnja, ali i ljubav prema ljudima i onome što se dogodilo na Srednjem istoku, predstavlja ključ za katarzu kada je riječ o kršćanima, muslimanima, Amerikancima i Afganistanu, izvan praznog i neobaveznog politiziranja. Ta “ispovijed lude žene” koja, tjerajući nas da vrištimo ili plačemo, želi zagrliti tih tri hiljade godina krvave povijesti i sve te vjere, nacije i prostranstva, čini ovu predstavu iznimnom, a Dušanku Stojanović Glid velikom glumicom.”, zabeležio je Bojan Munjin.

izvori: http://arhiva.portalnovosti.com/ i https://www.blic.rs/kultura/vesti/premijera-monodrame-kabul-u-izvodenju-dusanke-glid-stojanovic/v14ndsh

 

 

JoomShaper