"Jutro naše zore - tražeći fabriku otkrili smo grad" na festivalu "Dani Danila Lazovića"

GRUPA JEDNOSTAVNO REČENO - BEOGRAD I ZAVIČAJNI MUZEJ - PRIBOJ

predstavljaju izložbu „JUTRO NAŠE ZORE - tražeči fabriku, otkrili smo grad“.

Foto arhivi koje čuvaju i pohranjuju muzeji i biblioteke izuzetno su važni za sve istraživače, a digitalizacija arhiva daje im novu dimenziju i čuva ih od zaborava.

Jedan takav arhiv čuva Zavičajni muzej Priboj, a digitalizovala ga je i priredila umetnička grupa JEDNOSTAVNO REČENO. Kustoskinja postavke izložbe u Beogradu bila je je Mia Ćuk. Autor većine fotografija je Murat Jukić, inače radnik FAP-a, koji je bio i svojevrsni foto hroničar Priboja i okoline, ali i života FAP-a koji je neodvojivi deo Priboja. Na neki način, autori ove izložbe su i građani i građanke Priboja koji su se u maju 2022. u velikom broju odazvali našem pozivu da ispričaju priče koje se kriju iza fotografija, da prepoznaju situacije, svoje prijatelje, rođake i kolege, pa i sebe.

Ovde ima slika sa karnevala, sletova, proslava Nove godine, rođendana, zabava, fudbalskih utakmica, sa kulturnih događaja, iz restorana FAP.a, sa pribojskih ulica, a tu si i neizbežni FAP kamioni, koji u velikoj meri određuju identitet grada.

Zahvalni smo neizmerno svima koji su nam pomogli da ova sećanja oživimo, i verujemo da je važno da ih sačuvamo za budućnost: Miloradu Damjanoviću, Ibrahimu Ćati Hasanagiću, Slobodanki Klačar, Biljani Pavlović, Savu Derikonjiću, Zvonku Prijoviću, Tatijani Lučič, profesorima Mašinsko elektrotehničke škole, porodici Drčelić, Ismetu Čivginu, Elvedinu Hasanagiću, Raletu Radoviću, Vuku Lukoviću i brojnim Pribojcima koji su godinu dana razgovarali sa nama i učinili da se u Priboju osećamo kao kod kuće.

 

JoomShaper