Фестивал "Дани Данила Лазовића"

21-24.09.2022. године

Дом културе "Пиво Караматијевић" Прибој и
Завичајни музеј Прибој

Поздравна реч директора фестивала “Дани Данила Лазовића”

Поштовани суграђани, гости, уметници и пријатељи,

Добро дошли на девети фестивал „Дани Данила Лазовића“ који се ове године одржава у Прибоју од 21 до 24.септембра, у организацији Дома културе „Пиво Караматијевић“ и Завичајног музеја у Прибоју, уз подршку општине Прибој.

Овогодишњи фестивал носи слоган: „Поезија је музика душе“.

После много представа, радионица, мултимедијалних програма и различитих уметничких форми у којима смо имали прилике да уживамо на досадашњим фестивалима, ове године решили смо да посебну пажњу посветимо музичком стваралаштву и његовој незаобилазној присутности, повезаности и важности које има у уметности уопште, а посебно у поезији.

Чини се да ће овакав мултидисциплинарни приступ дати свеобухватан одговор на суштину бављења уметношћу и још једном потврдити сврху њеног постојања: уметност је ту да спаја, оплемењује и просвећује. Баш зато, поносни смо што ћемо искусној прибојској публици представити сложен и верујемо, надахњујући програм, овогодишњег фестивала.

У центру наше пажње свакако остаје чување успомене на лик и дело Данила Лазовића, као и такмичење студената у говорењу поезије, а од програма посебно издвајамо концерт класичне музике, представе које корелирају и истражују повезаност драмске и музичке уметности, мање форме перформанса које спајају писану реч, глуму и музику, али и програм „Данилу у част“, који се након неколико година враћа у наш програм.

Позивам вас да дођете у Прибој, видите све његове лепоте, упознате топле и срдачне људе и наравно уживате у музици и поезији.

Милорад Дамјановић
Директор фестивала "Дани Данила Лазовића"

 

JoomShaper