Отварање фистивала уз глумице Иве Штрљић, Тијану Максимовић и концерт староградске музике са Зораном Иђушки и Ненадом Љубеновићем

Ива Штрљић

Ива Штрљић је завршила академију, одсек глума, у класи професора Ивана Бекјарева, играла у великом броју телевизијских серија, на филму и у позоришту.
Рођена у Београду, граду који обожава и коме је и посветила своје три књиге "Немаш појма колико те волим" "Знам да мислиш на мене" и "Волети у Београду". Међу улогама се посебно истичу оне у серијама "Јелена", "Мој рђјак са села", "Рањени орао", "Заувек млад" и "Фолк" где је за улогу певачице Цицке добила и награду на фестивалу Федис. Посебну пажњу привлачи изванредном улогом Дијане Ерски у серији "Игра судбине" за коју је добила чак четири награде. Показала се јако успешном и у водитељском послу, водила неколико емисија а имала својевремено и своју ауторску емисију "Љубав и тако то".

 

Тијана Максимовић
Тијана Максимовић је млада српска глумица, рођена у Краљеву 1994. Глуму је дипломирала 2019. године у класи професора Ивана Јевтовића, асистента Михаила Лаптошевића. У тинејџерским данима играла је у позоришту Бошко Буха, у два наслова. Касније каријера одлази телевизијским путем. Поред бројних епизодних улога (Војна Академија, Камионџије, Ургентни центар..), највећу популарност донела јој је улога Жаклине у серији Игра судбине. Поред глуме, бави се и предавачким послом. Била је асистент цењеном професору дикције Радовану Кнежевићу, а тренутно предаје дикцију у једној сколи глуме.

 

Зорана Иђушки
Рођена 14.07.1993. године на северу Бачке у Сомбору, где се од малих ногу упознаје са војвођанском музиком. Са једанаест година постаје члан дечијег хора "Војислав Воја Илић" под диригентском палицом Марије Хајнала, затим и члан певачке групе Бубамаре.
Завршила је одсек за соло певање у Музичкој школи "Др Воислав Вучковић" у класи проф. Маје Ђокић. 2016. постаје члан певачког студија РТС-а под управом Мериме Његомир. Наступала је уз највеће тамбурашке и народне оркестре РТС-а и РТВ-а. Снимила је неколико песама за архив Радио Београда и архив Радио Новог Сада. Одржала је два солистичка концерта, први у Сомбору, а други у Новом Саду. Војвођанску песму уз ВНО РТВ-а под управом Миће Јанковића представљала је у ТВ серијалу 60 најлепших народних песама, где заузима високо десето место. 2018. постаје солиста РТВ-а. Наследница је војвођанског мелоса и уметник који се препознаје уз звуке тамбура широм региона..

 

Ненад Љубеновић
Ненад Љубеновић, рођен је у Београду где је стекао основно и средње музичко образовање, инструмент хармоника у музичкој школи “Др. Војислав Вучковић” у класи проф. Радмиле Станишић. Музичко образовање наставља на Националној Музичкој академији Украјине “Петар Иљич Чајковски” у Кијеву у класи проф. Владимира Булавка и доц. Павела Фењука. Дипломирао је годину дана пре рока са највишом оценом.
Период од 2001-2004. године проводи на специјализацији за савремену музику у Немачкој студирајући са доц. Мирјаном Петерцол у Каселу и проф. Гудрун Вал у Берлину. Лауреат је више домаћих и међународних такмичења. Наступао је на фестивалима савремене музике у Кијеву, Лвову, Каселу, Висбадену,Барселони, Фуншалу,Милану... Инспирисао је композиторе као што су Миклос Марос, Золтан Алмаши, Андреј Шћетински и Кевин Морис да напишу дела за хармонику.
Као последица активног бављења савременом музиком, уследио је концерт са Симфонијским оркестром РТС, где је по први пут у историји концертних сезона Симфонијског оркестра Радио телевизије Србије хармоника била солистички инструмент. Премијерно је у Србији том приликом изведен концерт за хармонику и симфонијски оркестар „У знаку шкорпиона“ Софије Губаидулине. Као солиста наступао је са симфонијским оркестрима РТВ Украјне, као и Националним Симфонијским оркестром Кипра.Снимао за радио и телевизије Београда, Кијева, Аустрије, Немачке, Португала, Шпаније, Кипра... Активно концертира широм Европе.
Поред класичне музике, бави се и савременим обрадама традиционалне музике. Стални је члан оркестара "Дјура и морнари" и „Белграде соул сеxтет“.Један је од оснивача дуа "Мусхкалица" са којом је имао ту част да отвори Светску изложбу ЕXПО 2015 у Милану. Дуо је издао и албум под називом „Мусхкалица“ за француску издавачку кућу. Дуо са великим успехом активно наступа на концертима и фестивалима а такође, у припреми је други албум.
Такође компонује музику за позориште и рекламе. Аутор је музике за више дечијих представа као и за позоришну представу „Чорба од канаринца“ у режији чувене глумице и редитељке Мирјане Карановић
Од 2004. године ради на месту професора хармонике у музичкој школи “Др Војислав Вучковић” у Београду, где обавља и функцију шефа хармоникашког одсека.
Од школске 2019/20. године обавља и функцију помоћника директора.
Од 2021.године изабран је за директора Музичке школе "Др Војислав Вучковић"
Предавач је на семинарима који се баве савременом музиком, импровизацијом и активно предаје на мастеркласовима. Члан је жирија на многим такмичењима, а као круна досадашњег рада, био је представник жирија из Србије на Светском Купу који се 2019. године одржао у Шенжену, Република Кина. Његови ученици су до сада освојили низ награда на домаћим и медјународним такмичењима.
Од 2009-2013.година је,од стране Скупштине града Београда именован је на место директора Центра за културу Младеновац. Такође,исте године преузима функцију директора позоришног фестивала „Театар у једном дејству“ у Младеновцу који за кратко време доводи, по оцени дневног листа Данас, међу 10 најзначајнијих позоришних фестивала у Србији.
Од 2013-2015. године био је ангажован на месту Координатора у пројекту „Град у поступку кандидатуре за културну престоницу Европе – Београд 2020“.
Од 2010-2014. године био је председник управног одбора Установе културе “Влада Дивљан“ Палилула у Београду.
Говори руски,украјнски,немачки и енглески језик.
Ожењен супругом Јеленом и има сина Андреја и ћерку Андјелину

 

JoomShaper