"Јутро наше зоре - тражећи фабрику открили смо град" на фестивалу "Дани Данила Лазовића"

ГРУПА ЈЕДНОСТАВНО РЕЧЕНО - БЕОГРАД И ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ - ПРИБОЈ

представљају изложбу „ЈУТРО НАШЕ ЗОРЕ - тражечи фабрику, открили смо град“.

Фото архиви које чувају и похрањују музеји и библиотеке изузетно су важни за све истраживаче, а дигитализација архива даје им нову димензију и чува их од заборава.

Један такав архив чува Завичајни музеј Прибој, а дигитализовала га је и приредила уметничка група ЈЕДНОСТАВНО РЕЧЕНО. Кустоскиња поставке изложбе у Београду била је је Миа Ћук. Аутор већине фотографија је Мурат Јукић, иначе радник ФАП-а, који је био и својеврсни фото хроничар Прибоја и околине, али и живота ФАП-а који је неодвојиви део Прибоја. На неки начин, аутори ове изложбе су и грађани и грађанке Прибоја који су се у мају 2022. у великом броју одазвали нашем позиву да испричају приче које се крију иза фотографија, да препознају ситуације, своје пријатеље, рођаке и колеге, па и себе.

Овде има слика са карневала, слетова, прослава Нове године, рођендана, забава, фудбалских утакмица, са културних догађаја, из ресторана ФАП.а, са прибојских улица, а ту си и неизбежни ФАП камиони, који у великој мери одређују идентитет града.

Захвални смо неизмерно свима који су нам помогли да ова сећања оживимо, и верујемо да је важно да их сачувамо за будућност: Милораду Дамјановићу, Ибрахиму Ћати Хасанагићу, Слободанки Клачар, Биљани Павловић, Саву Дерикоњићу, Звонку Пријовићу, Татијани Лучич, професорима Машинско електротехничке школе, породици Дрчелић, Исмету Чивгину, Елведину Хасанагићу, Ралету Радовићу, Вуку Луковићу и бројним Прибојцима који су годину дана разговарали са нама и учинили да се у Прибоју осећамо као код куће.

 

JoomShaper