Пијаниста Стефан Ђоковић на јубиларном, десетом, фестивалу „Дани Данила Лазовића“

 

Пијаниста Стефан Ђоковић 

 

Један од најталентованијих пијаниста своје генерације, Стефан Ђоковић, представиће се прибојској публици и гостима фестивала „Дани Данила Лазовића“ 20. септембра у Дому културе "Пиво Караматијевић“ у Прибоју.

Изводиће дела Шуберта, Шопена и Листа.

Пијаниста Стефан Ђоковић до сада је одржао бројне концерте и оставио неподељене утиске који се могу исказати следећом тврдњом: његови концерти нису само музички наступи, већ спој талента, музичке виртуозности, харизме и посебне везе коју овај пијаниста ствара са публиком.

Посебно је важно истаћи да је концерт део пројекта „Са Моцартом на крилима музике“, под покровитељством прве даме, госпође Тамаре Вучић.

Овај пројекат популаризује класичну музику, али и хуманост са конкретним циљем да се култура врати у свој дом, дом културе. Музички караван у сарадњи са фондацијом „Моцарт“ овим пројектом подржава рад културних установа и очување и популаризацију класичне музике.

О Стефану Ђоковићу:

Стефан Ђоковић је рођен 7. октобра 1990. у Крагујевцу.

Своје музичко образовање започео је у Музичкој школи "Мокрањац" у Београду, специјализирајући се за клавир и музичку теорију. Касније је уписао студије клавира на Факултету музичке уметности у Београду, где је студирао под менторством реномиране професорке Маје Рајковић.

Након завршетка основних студија, Стефан је своје музичко образовање наставио у Лондону, радећи са угледним професором Петром Бителом на „Гилдхал школи музике и драме“ (Guildhall School of Music and Drama). Овде је започео свој пут ка врхунском музичком извођењу.

Године 2017, Стефан је успешно завршио мастер студије за клавир у класи професора Ненада Радића на Факултету музичке уметности у Београду, док је тренутно студент завршне године докторских академских студија, континуирано усавршавајући своју технику и уметнички израз.

Стефан Ђоковић је добитник престижних награда, као што су "Олга Михаиловић" за најперспективнијег студента одсека за клавир и "Невена Поповић" за највеће уметничко постигнуће у 2021. години. Његов изванредан таленат није се ограничио само на клавир, већ је и дипломирао на певачком одсеку Музичке школе "Мокрањац" у Београду, под вођством Сање Пљакић.

Стефан се истакао и као изузетан оперски тенор, освајајући бројна такмичења, укључујући "Бруна Спилер", Републичко такмичење, "Никола Цвејић", "Лазар Јовановић" и "Амадеус Фестивал". Његово оперско образовање је започето на „Гилдхал школи музике и драме а у Лондону, где је био стипендиста.

Имао је привилегију да учествује на мајсторским курсевима изузетних оперских певача и сарадника широм света, додатно обогативши своје уметничко искуство. Његова посвећеност и таленат су га довели до наступа у престижним дворанама широм света, укључујући „Карнеги хол“ у Њујорку, Велику дворану Ст.Петерсбургске филхармоније, „Кадоган хол“ у Лондону и многе друге.

Стефан Ђоковић је оставио свој музички печат и кроз бројне снимке за националну телевизију, Радио Београд, ББЦ радио, француску националну телевизију, руски Орфеј и многе друге.

Његова страст према музици и изузетно музичко умеће чине га уметником без премца. Стефан Ђоковић оставља дубок траг у свету класичне музике својим јединственим талентом и изванредним извођењима.

 

JoomShaper